logo

За контакти:

Instagram feed

+ 359 888 00 66 38 maria.hristova.kaneva@gmail.com

Blog

HomeРеализацияДизайн и реализация на баня – конструкция на вана

Дизайн и реализация на баня – конструкция на вана

Основната ни задача бе да вградим хидромасажна вана, но искахме да може да се обслужва лесно. Решихме да направим вана с изтеглящ се челен панел. За да може да е стабилен този панел след облицоване трябва да има П-образна форма.

Първо проектирахме конструкцията за основа на ваната. Като материал предпочетохме да бъде с метални профили, като вариантите бяха: черни профили, поцинковани профили и от неръждаема стомана.  Поръчахме конструкцията от поцинковани профили. След това я облицовахме с аквапанел.  

За да е по-различна визията на ваната, я проектирахме с вградено осветление, което се включва при движение в помещението.

Друго различно и интересно е липсата на вентилационна решетка. Това го постигнахме с отвори на гърба на декоративната ниша на челния панел, както и на фугата между предния панел и пода на банята.

След готовата конструкция продължихме работата по облицовката.

За нея заложихме същите плочки като на пода и стената зад ваната. Тъй като оригиналният размер 15х90 не беше кратен на размера на изградената конструкция, ги изработихме в подходящ размер. Отново всички ръбове са обработени на 45 градуса (герунг).

Лепенето и фугирането също не са със стандартно лепило за плочи и циментова фуга. За лепене на плочките по аквапанела използвахме циментово лепило клас S2 ( възможно най-гъвкавото), също и полиуретан.

Челният панел в завършен вид тежи около 150 кг.

След ваната, продължихме с изработката на декоративни кашпи от плочки, които да изпълнят разстоянието до края на стената. Те също трябваше да са на колелца, за да могат да се вадят в случай на нужда от сваляне на челния панел. Всяка кашпа се облицована отвън и отвътре с плочки, за да има завършен вид и самостоятелно, не само като част от композицията. При лепенето използвахме олекотено циментово лепило и полиуретан. Всички фуги са изпълнени с цветен санитарен силикон.

Екип: изработка на металната конструкция на ваната – Манол;
Проектиране на банята – Мария;
Проектиране на конструкцията – Мария и Вероника;
Конструкция с аквапанел – Цветан и Пламен;
Рязане на плочки и облицовка – Цветан;
Осветление – Дойчо.

POST A COMMENT